I slutet av förra veckan var jag på besök hos företaget Ferriol-Matrat och deras fabrik i Saint-Étienne (nära Lyon) i Frankrike. Ett familjeföretag grundat 1849 som sedan 2006 utvecklar och tillverkar joëletten i dess tre modeller (classique/twin/e-joëlette). Ferriol-Matrat är underleverantör till en stor bredd av företag, och de tillverkar diverse produkter med rör och plåt som främsta byggdelar. Joëlette & CO är en del av Ferriol-Matrat.

Jag fick en bra rundvandring i fabriken, träffade maskinoperatörer och produktmontörer. Fick en bra samtalsstund med produktdesignern Jean-Christophe Odin, som visade exempel på designprocessen av joëletten. Mina främsta ”guider” under besöket var Claudie Brossat och Fabienne Petit, både ansvariga för Joëlette & CO:s exportavdelning. Jag fick en bra frågestund med dem och Ferriol-Matrats VD Pierre Ferriol. Utöver det, test av e-joëletten (e = elhjälpmotor) och joëlette twin (två hjul), feedback på mina tankar kring detaljförbättringar, med mera.

Åter i Sverige med en tydlig bild av joëlettens olika produktionsetapper, ökad förståelse för tagna designbeslut och det glada minnet av att ha träffat de fantastiska människor som ligger bakom landskapsöppnaren på ett hjul.

/Viktor Winterglöd